Fartfyllda motorfria sporter

Även om vi på denna sidan huvudsakligen har motorsport som intresse så finns det en del andra fartfyllda sporter som också intresserar oss. I slutändan är det inte bara bensinen utan främst hastigheten som lockar. 

Tour de france

Cykling

Vi börjar med den sporten som kanske ligger närmast motorsporten, motorcykelsport utan motorcykel. Även om hastigheterna inte blir riktigt lika höga som på MotoGP så kan de tävlande fortfarande komma upp i extremt höga hastigheter. Hastighetsrekorden för tävlingar ligger över hundra kilometer i timmen och genomsnittlig hastighet i till exempel Tour de France har flera gånger kommit över 40 km/h. Det är dessutom en sport som det är väldigt enkelt att ta upp själv och behöver dessutom inte vara så dyr, även om riktiga tävlingscyklar ibland kan vara gjorda av exotiska material och kosta mer än en bil.

Bob

Denna vintersport tar även den och kommer upp i extrema hastigheter, ofta upp mot 150 kilometer i timmen med bara jordens gravitation som motor. Tävlingen sker främst i versioner med två eller fyra tävlande per släde och banan brukar vara ca en och en halv kilometer lång. Loppen brukar kännas väldigt dramatiska då släden ofta trotsar gravitationen och åker upp nästan vägrätt på banans väggar för att kunna ta skarpa svängarna.

Störtlopp

Denna alpina skidsporternas dragracing låter skidåkarna utmana ödet genom att sätta iväg rakt ner för en kilometer lång snöklädd backe. Världseliten kommer då ofta upp i över 130 km/h ihopkrypta i så kallad äggställning på sina skidor för att minska vindmotståndet. De höga hastigheterna gör störtlopp till en väldigt riskfylld sport som genom åren har lett till både skador och dödsfall.

Parkour

Även om man bara med sina ben och fötter tar sig fram i Parkour så kan den anses vara rätt fartfylld och explosiv. Kanske inte i farten utan alla hinder som man tar sig över. Inom Parkour så gäller det alltså att så snabbt som möjligt att ta sig från en punkt till en annan utan att egentligen röra marken. Man ska alltså forcera hinder av olik slag som finns i omgivningen och så snabbt och smidigt ta sig fram.