Rallyprofiler

Rally är kanske den mest populära motorsporten i Sverige där den årliga höjdpunkten för alla rallyälskare givetvis är Svenska rallyt, som går av stapeln i februari. Under årens lopp har vi ju som bekant också haft ett antal profiler inom sporten.

Björn Waldegård

Roslagssonen Björn Waldegård var en av de första verkliga profilerna inom svensk rally. Under slutet av 1960-talet slog han igenom ute på vägarna med segrar i både Svenska rallyt och Monte Carlo-rallyt.

Under 1970-talet fortsatte framgångarna och år 1979 blev han också den första världsmästaren i rally när VM-serien infördes. Totalt blev det 19 segrar i VM-sammanhang och utöver det även fyra segrar i Safarirallyt.

Stig Blomquist

Tillsammans med Björn Waldegård tävlade närkingen Stig Blom länge om att vara nummer ett inom svensk rally. Precis som rivalen vann också Blomquist ett antal segrar i Svenska rallyt, nämligen hela sju stycken mellan åren 1971 och 1984.

Han vann också ett antal internationella segrar, bland annat i brittiska RAC-rallyt. Hans bästa säsong hade han 1984 när han tog hem totalsegern i VM-serien.

Kenneth Eriksson

Kenneth Eriksson är den senaste svenske rallyföraren som varit med och slagits i världstoppen och även den senaste svensk som vunnit Svenska rallyt, vilket han gjorde år 1997. Sin bästa säsong hade han år 1995 när han vann både Svenska och Australiska rallyt och slutade trea i mästerskapet.