Seger för Volkswagen

För andra året i rad lyckades teamet från Volkswagen slå alla möjliga rekord, men först och främst blev Sébastien Ogier världsmästare i Rally-VM, eller World Rally Championship som det heter. Hans stallkamrater Jari-Matti Latvala och Andreas Mikkelsen kom tvåa respektive trea i WRC. Alla tre har kört Volkswagen Polo R WRC.

Volkswagen race

Det innebär även att stallet – Volkswagen Motorsport – har vunnit konstruktörs-VM med 12 tävlingar vunna av 13 möjliga.

Den sista av alla deltävlingar var spännande som vanligt men ändå, med facit i hand, ganska förutsägbar. Det tyckte oddssättarna också som inte gav Volkswagen-förarna särskilt höga odds. Den trenden kommer säkert att hålla i sig nästa år också.

Förarna 2014

Sébastien Ogier har tillsammans med Julien Ingrassia kört för Volkswagen i två år och vunnit rally-VM två år i rad. Han har i bagaget segrar i WRC ända från år 2010, då han körde för Citroën. Det gjorde han även 2011, men det var efter flytten till Volkswagen som det stora segertåget började. Från blygsamma två segrar i WRC 2010 till åtta delsegrar 2014 har Ogier gått från klarhet till klarhet.

Jari-Matti Latvala med sin kartläsare Miikka Anttila har all anledning att vara nöjda med sin säsong i WRC. De kom på andra plats i förar-VM, men det är ju å andra sidan bara ett ekipage som kan vinna. Däremot knep de förstaplatsen i klassen ”snabbaste ekipage” i Great Britain Rally före sina stallkamrater. Däremot gick den sista tävlingen i sin helhet inte fullt så bra. Vägarna i Wales är hala och förrädiska. Latvala gjorde ett misstag och körde ner i en grop. Han förlorade tre minuter på det misstaget men lyckades köra upp sig från en tiondeplats till en åttonde – utan att ha någon broms på ena framhjulet.