Svenska rallytävlingar

Rally är en av de absolut mest populära motorsporterna i Sverige, kanske till och med den allra mest populära. Över hela landet från Skåne i syd till Norrbotten i norr körs hundratals tävlingar året om. Dock är det ju så att vissa tävlingar är aningen mer kända en andra.

Svenska rallyt

Den tveklöst mest kända rallytävlingen i Sverige är Svenska rallyt eller Rally Sweden som är tävlingens officiella namn sedan några år tillbaka.

Svenska rallyt kördes för första gången redan år 1950 fast då under namnet Midnattsolsrallyt. Som namnet antyder gick tävlingen på den här tiden under sommaren. Först år 1965 började tävlingen köras i sin nuvarande form, nämligen under vintern. Ett par år senare gjordes också Karlstad till permanent plats för både start och mål.

I början var Svenska rallyt i första hand en angelägenhet för svenska förare, men när en VM-serie i rally infördes år 1973 och Svenska rallyt blev en del av denna började även utländska förare få upp ögonen för tävlingen. Dock skulle dessa visa sig få svårt att hävda sig på det tuffa vinterunderlaget och det skulle dröja ända fram till år 2004 innan en förare som inte kom från Sverige eller Finland vann tävlingen och då i form av fransmannen Sebastien Loeb.

Som sagt så är det främst svenska och finska förare som vunnit tävlingen, dock ska sägas att det nu gått hela 17 år sedan en svensk förare vann senast, nämligen Kenneth Eriksson som vann 1997. De senaste 20 åren har totalt dominerats av finska förare som Tommi Mäkinen, Marcus Grönholm och Jari-Matti Latvala vilken i vintras tog hem sin tredje seger i Svenska rallyt.

Nästa års Svenska rallyt går av stapeln mellan den 12 och 15 februari.

Rallycuper

Även på lite lägre nivåer finns det rallytävlingar i Sverige och det i form av olika rallycuper, som precis som de stora rallymästerskapen körs i serier om ett antal tävlingar.

De olika tävlingar som ingår i de rallycuperna är ofta inom ett visst geografiskt område och är vanligen runt 10 till antalet.

Några av de mest kända rallycuperna är:

  • Sydsvenska rallycupen som består av sammanlagt elva tävlingar runtom i Skåne och Småland.
  • Bilsport rallycup med sju tävlingar i Småland och Östergötland.
  • 1300 Rallycup som består åtta tävlingar i bland annat Nyköping, Kil, Vimmerby, Sigtuna och Örebro.
  • Svenska rallycupen med totalt sex tävlingar runt om i mellersta Sverige där den avslutande tävlingen är Marknadsnatta.

Rallycuperna pågår som från april-maj till och med slutet av oktober.